Hva er ski

 

Ski er en type redskap som hjelper folk å komme seg fortere fremover når det er snø på bakken. Det trenger ikke være mye snø på bakken før snøen er godt nok underlag for ski å glide på. Ski var tidligere et stykke tre som var rektangulært. Selve skiene var lange og ikke veldig brede. Ski har vanligvis en liten bøy frempå slik at de kan lettere komme seg opp og ut av snø som er dypere. Det er viktig at når man går på ski så holder skiene seg oppå snøen eller ihvertfall ut av snøen slik at de ikke drar seg under det øvre snølaget. Da er det vanskelig å kontrollere de og man faller fort.

Ski brukes for å komme seg fremover på snø for mennesker. En person kan putte ski på bena og gå rundt på snø. Ski kan også festes til en pulk eller en annen gjenstand som kan flyttes lettere på snø. Man kan også bruke ski som en type sport hvor man står på ski nedover bakker eller nedover fjell, for deretter å se hvem som kommer først ned. Her kan man alle starte samtidig eller så kan man ta tiden og se hvem som er raskest til å komme ned bakken.

Ski er laget av tre eller så er det laget av glassfiber eller annet materiale. Det er vanligere nå at skiene er laget av glassfiber. Tre er ikke så praktisk fordi det krever mer arbeid. Det er også vanskeligere å få god glid på treski, mens glassfiberski gir ganske god gli uten spesielt fokus på hvordan de forberedes. Ønsker man fart på ski kan man smøre under de. Da får man mindre friksjon og man kjører fortere. Det er noen ganger ønskelig med full friksjon. Da kan man legge på feller under. Dette er enten stoff eller skinn fra dyr. Da kan man gå opp fjell og deretter ta av fellene for å kjøre fort ned.

Ski festes på bena ved hjelp av to ting: sko og binding. Skoene må være tilpasset slik at den passer med bindingen. De har da enten en liten stand i skoen eller hull under slik at bindingene kan festes rett i skoen. Bindingen er en metall eller plastmekanisme som er festet i skiene. De er skrudd fast og detter ikke av. Ski og binding er laget for å passe. Det spiller ingen rolle hva slags type ski, alle ski har sko og binding som er laget for hverandre.

Mange tror ski ble laget i Norge, men det finnes eldre ski enn de funnet i Norge i våre naboland som Sverige, Finland og Russland. Så, man må nok se lenge etter at Norge var første nasjon på ski.

matts