Ski i Norge

Skigåing i Norge er utrolig populært, og det rett og slett naturlig. Det er nok å bare se rundt seg, se hvor mye fjell og landskap vi har, i tillegg til at vi har lange vintre, til at man forstår at det er en naturlig konsekvens. Det ligger veldig dypt i vår kultur også, og uten å i det hele tatt nevne det gamle ordtaket så har vi nordmenn et helt spesielt forhold til ski. Ikke bare langrenn heller, selv om det jo er det aller mest populære. Men bortimot all vintersport, skøyting, langrenn, alpint, skihopp, snowboard og til og med curling, på grunn av suksessen i OL.

Som en følge av den store suksessen i OL, så har også skisport en utrolig stor supporterbase, fordi skiløperne representerer oss. De konkurrerer med flagget på brystet. Det er ikke som i fotball, hvor det er Rosenborg mot Brann, men heller Norge mot Sverige. Og det er naturligvis noe som betyr utrolig mye. Det er blant annet en av de største grunnene til at Petter Northug var så utrolig populær, fordi han var rett og slett bedre enn alle, og ikke minst svenskene. Derfor ser man også hundrevis, eller tusenvis av nordmenn i alle verdens hjørner som følger landet vårt rundt om kring. Mange tar jo til og med lån når de behøver de, via sider som centum.no slik at de har muligheten. Det er vanskelig å overdrive populariteten det har blant nordmenn, og med tanke på at vi er jevnlig blant de beste nasjonene i medaljestatistikkene etter hvert eneste OL, gjør at det er virkelig verdt det også.

Vi blir jo også veldig defensive når noe skjer, som da Therese Johaug ble dømt for doping, fordi vi ikke helt klarer å ta innover oss at en nordmann kan gjøre noe slikt. Dette sier vi uten noen forutinntatte meninger hvorvidt det var riktig eller galt altså. Men det er ingen tvil om at vi ser fordelaktig på feil våre utøvere gjør, sammenlignet med samme typer av feil av mennesker fra andre land. Noe som i og for seg er ganske naturlig, og ikke noe som er veldig særegent for nordmenn. Og da vi har hatt så stor suksess så ønsker vi helt klart ikke at det skal bli ødelagt av doping, eller bare rykter om doping. Det ville ødelagt mye av det nasjonale selvbildet.

Spør du en tilfeldig nordmann om hva det største og beste minnet i idrett er, så er sannsynligheten stor for at svaret kommer til å være noe om vinteridrett, og enda mer sannsynlig, langrenn. Dette kommer også til å fortsette veldig lenge, siden vi er så viktige og har så mye suksess i denne idretten.

admin