Skitur etter brystoperasjon

Selv om en brystoperasjon er rutine for legene, er det likevel en påkjenning for kroppen. Det gjelder for alle typer operasjoner, og du kan ikke forvente å drive med fysisk aktivitet akkurat som før den første tiden etter operasjonen. Du kan gjerne være godt trent før en operasjon, for det gjør at tiden etterpå blir lettere, men du må ta deg tid til å hvile.

Operasjon i ferien?

Ettersom det ofte trengs noen dagers hvile etter en operasjon, velger mange å ta en brystoperasjon fra https://motiva.health/nb/ i ferien. Da trenger du ikke å ta deg fri fra jobben og du trenger ikke å ha dårlig samvittighet for at du tar noen dager bare for deg selv. Samtidig kan du ikke planlegge en aktiv ferie, for eksempel en skiferie. Den bør du utsette til kroppen har kommet seg. Du får ikke sykemelding for en kosmetisk operasjon som brystforstørrelse. Det får du bare dersom operasjonen er medisinsk begrunnet.

Operasjonen er dagkirurgi

Brystoperasjoner med https://motiva.health/nb/ er vanligvis dagkirurgi, der du drar hjem samme dag. Da har du selv ansvaret for å ta vare på deg selv etter operasjonen, men du blir bedt om å ha noen rundt deg den første natten etter at du har vært i narkose, for din egen sikkerhet. Finn noen du stoler på som kan være sammen med deg de første timene.

Det kan være lurt å ha handlet inn mat og andre nødvendige ting før operasjonen, slik at du bare kan slappe av hjemme et par dager. Du kan forvente å bli hoven etter operasjonen, men for de fleste går dette over raskt. Bestiller du din operasjon hos https://motiva.health/nb/, blir du behandlet av erfarne klinikker, som også følger deg opp i tiden etterpå.

Kroppen trenger å komme seg

Hard trening anbefales ikke like etter noen operasjon. Det gjelder også for brystkirurgi. Du bør heller ikke løfte armene over skuldrene den første måneden etter brystoperasjon, og dermed er det en par former for trening du ikke bør drive med i denne tiden. Legen vil også si at du ikke skal løfte mer enn to kilo per arm i den første måneden, så det er lurt å spørre noen om hjelp til tyngre ting. Avtal gjerne dette med en venn eller slektning før operasjonen, eller gjør ferdig tunge ting i hjemmet før du blir operert.

Når kan jeg gå på ski etter operasjonen?

Liker du å gå på ski, bør du utsette dette til seks uker etter operasjonen. Du bør også utsette styrketrening og intensive treningsøkter like lenge. De første ukene etter operasjonen kan du for eksempel gå eller sykle. Svømming bør du vente med til fire uker etter operasjonen. Trening med underkroppen går stort sett greit, så lenge aktiviteten ikke er intens. Løping anbefales ikke den første tiden. Du bør også trene deg opp gradvis etter operasjonen. Huden vil være litt svakere rundt operasjonssåret, og hard trening kan få den til å revne, noe som kan føre til arrdannelse eller at innleggene forskyver seg. Ved en brystoperasjon vil brystenes vekt også endres, enten opp eller ned, og dette må kroppen og musklene gradvis venne seg til.

Rebecka