I en hoppbakke suser det ofte ned utøvere som prøver å hoppe så langt som mulig, både på vinterstid og sommertid. For alle vanlig mennesker kan det derimot virke litt skremmende å ta fart fra bommen og skli nedover bakken, for så å prøve å hoppe så langt som mulig. Så hva kan vi vanlige mennesker bruke hoppbakken til?
Hoppanlegget på Lillehammer, bestående av to hoppbakker, er et populært turistmål både sommer og vinter. Anlegget som ble ferdigstilt i 1992, får hvert år besøk av flere turister og lokale som vil se på den vakre utsikten man får over Lillehammer by når man står på toppen av trappa. For å komme seg til toppen tar mange stolheisen, noe som er en opplevelse i seg selv.
Er du av typen som er mer interessert i å få inn litt trening i hverdagen, kan du også ta i bruk føttene for å komme deg til toppen av anlegget hvor utsikten er best. Det er til sammen 936 trappetrinn, som man både kan gå eller løpe opp, alt ettersom hva ditt behov er. Trappene er også en fin oppvarming hvis man vil fortsette med en joggetur i lysløypa, som kun er 1 km unna. Det som er viktig å huske på er at det kan være litt kjølig på toppen av bakken, så vindtette klær er greit å ta med seg. For de minste kan en jakke fra hummel tilpasset barn være løsningen.
For deg som er turist og del av en litt større gruppe, er det også muligheter for å kunne får oppleve noe litt utenom det vanlige når du besøker Lysgårdsbakkene. Du kan nemlig få oppleve åpningsseremonien fra OL i 1994 på nytt, eller kanskje for første gang. Man kan nemlig bestille tenning av OL-ilden, og se flammene danse i fakkelen som fortsatt står der den dag i dag. Muligheter for å besøke vettenes gjemmested i selve hoppbakken er det også, hvor man både kan få dans fra vettene selv og musikk og lys ved bestilling, akkurat som under seremonien i 1994. Når seremonien er over kan man så spise blant de kongelige, eller hvert fall nyte et måltid på Kongetribunen, hvor det også er fantastisk utsikt over anlegget og byen. På vei ned igjen kan du også få med deg noen suvenirer fra kiosken nederst i bakken.
Hvis du som sagt ikke er av slaget som selv vil hoppe fra toppen av hoppbakken, kan du være så heldig å oppleve at noen andre satser på å sette ny bakkerekord den dagen du er der. I alt er det ca. 80 000 hopp gjort på vinterstid, og 20 000 på sommerstid, så sjansen er stor for at du ser noen hoppe utfor kanten, den dagen du besøker hoppanlegget på Lillehammer.