Afterski

En skiopplevelse kan være så mangt, og på fjellet skal det være lov å slippe seg løs både i løypene og på afterski med musikk, gode venner og noe godt i glasset. For mange er festen – og livet når bakkene stenger – som er hovedmålet for fjellturen. Der noen viser sitt talent i halfpipe’n og hoppene i bakken, kommer andre til sin rett når flomlysene slås på og skiene parkeres.

En vellykket afterski

Norske og internasjonale skisentre markedsfører seg selv til flere segmenter, og det er selvfølgelig selve opplevelsen av løypene, friluften og spenningen i bakkene som er deres viktigste og mest nærliggende salgsargumenter. Men, der mange drar til fjells for å koble av og nyte puddersnø, kommer andre til samme sted for å slå ut håret og feste til kuene kommer hjem. Afterski er et velkjent begrep og har mec tiden blitt en fest med karnevalpreg på fjellet, og selvfølgelig egne, uskrevne regler. En afterski har da visse standarder!

Med fargerike skidresser og hårfasonger uten skam, var 80-tallet en storhetstid for afterski. Noe av dette er på vei tilbake i dagens festkultur i fjellsidene over hele Europa, og det å se bra ut på afterski bør ikke bety det samme i andre festlige lag. Med en gjeng alpinister i varierende former og farger blir det å skille seg ut en kunstform noen mestrer bedre enn andre. Morsomme hjelmer og briller, fargerike og fantasifulle parykker og de nevnte skidressene preger et ofte fullpakket lokale.

En afterski varer som regel ikke så lenge, men partyfaktoren er ofte veldig høy. Med levende musikk og feststemte alpinister både inne og ute blir det noen timer med intens moro. De største alpinstedene leier ofte inn artister og grupper som spesialiserer seg på denne type fester, og en vellykket afterski gir deltakerne et minne for livet, om ikke det ble for mye godt i glasset.

Sosialt i skidress

De aller fleste skisentre av litt størrelse har en eller annen form for afterski. Likt for de fleste er høy partyfaktor og god stemning, men forskjellene kan også være mange fra sted til sted. Noen steder, som Trysil og Hemsedal har en folkelig identitet og mye ungdom fra hele landet. Andre steder, med spesielle hyttefelt eller en helt annen demografi, kan kjøre et helt annet løp. Et eksempel på dette er Geilo, som med sine attraktive hytter er kjent for å ha en noe annen stil på sine afterski.

Mennesker er sosiale vesener og er i mange sammenhenger kjent for å være glade i å ta seg en fest. Etter en lang dag i bakken, forhåpentligvis i strålende solskinn, blir en afterski for mange en perfekt måte å lande på og ta en oppsummering av dagen. For andre igjen kan det være starten på en økt som er vel så fysisk slitsom som en dag i bakkene, men vel så morsom. Og dette er absolutt ikke bare et norsk fenomen, men i små og store sentre over hele Europa, og verden for øvrig, arrangeres det fester for alle som er glad i det – med eller uten ski på beina!

Rebecka